Fôr

 

Det er mye helse i ordentlig mat, det gjelder også for hundene!

 

Når det gjelder fôr og fôrtyper, strides de lærde. Jeg har snakket både med veterinærer, butikkselgere og oppdrettere. Ofte har jeg fått helt forskjellige råd. Man må bruke sunn fornuft og finne ut hva som passer best for en selv og sin hund.

 

Valpen og unghunden vokser fort og krever derfor fôr tilpasset valper i hurtig vekst. Jeg bruker Royal Canin for store valper, det har høyt innhold av proteiner. Da behøver valpen mindre mat enn med et fôr med lavere proteininnhold. Det skal mye mat til for å at valpen skal greie å spise alt den behøver for å bli stor og sterk. Velger man et fôr med lavere proteininnhold, kan det være en utfordring i å få i den nok mat. I tillegg er store raser generelt disponert for magedreining, slik at det alltid vil være en fordel jo mindre mengde mat den får – men, den skal jo få i seg nok! I tillegg gir jeg geitemelk til drikke, spesielt i oppveksten eller i andre perioder av hundens liv der den trenger litt ekstra næring. Og så gir jeg gjerne litt surmelk på frokosten. Jeg bruke mye råfôr, enten i form av rå vom eller rått våtfôr. Det varierer litt hvor mye, for det er mer arbeid å bruke våtfôr som gjerne må veies enn tørrfôr som måles opp i et mål.

 

Hvor mye mat hunden skal ha er vanskelig å si nøyaktig, det kommer an på aktivitetsnivå og kan også variere fra individ til individ. Hunden skal ikke bli tykk, det kan medføre unødvendige helseplager. Følg fôringsanvisning på pakken og følg med om mengden synes å være passelig til hunden.

 

Når man henter valpen hjem ved ca 8 ukers alder, skal den ha mat 4 ganger om dagen og ca 1 ½ dl ad gangen som et utgangspunkt. Mengden mat må man se an litt, alt etter hva valpen trenger og hva den klarer å spise. Hvis den over flere måltider ikke klarer å spise opp, så gi litt mindre. Man bør passe på at det ikke til hvert måltid er mat igjen i matkoppen når valpen anser seg ferdig med måltidet. Det blir fort en uvane, valpen blir vant til at det alltid er mat i massevis og man kan få en valp som ikke spiser til måltidene. Det er utrolig frustrerende å ha en valp eller hund som ikke spiser og det er fort gjort å falle for fristelsen å gi den annen mat som den liker bedre. Før du vet ordet av det, har du en meget kresen hund. Det er upraktisk og tungvint og ikke minst; dyrt. For å etablere gode matvaner er det lurt å fôre den 4 ganger om dagen, til omtrent faste tider. Hvis hunden ikke spiser maten sin, kan du fjerne den etter 10-15 minutter. Da blir den vant til at tilgangen til mat ikke er konstant og den vil sørge for å spise når mat blir servert. Den sulter ikke i hjel om den hopper over et måltid. Jeg synes ikke man bør gi den mer mat i et måltid enn det den faktisk spiser opp. Hvis valpen virker sulten selv om den har spist, og den ikke er overvektig, så gi den litt mer!

 

I begynnelsen bløter jeg opp fôret, men etterhvert gir jeg det tørt. Man kan prøve seg fram og se hva valpen liker. Mange valper liker at det knaser litt og synes ikke helt oppbløtt fôr er særlig godt.

 

En hund som ikke vil spise over tid kan være syk. Hvis man er bekymret, er det lurt å ta en telefon til oppdretter som kan gi råd. Hunden skal ha tilgang til friskt vann hele tiden. Det kan bli litt søl av det, men det er bare å tørke opp.

 

Ellers gir jeg leverbiter (hjemmelagd) som godbiter, eller pølsebiter hvis vi skal trene lydighet. Tørt brød fungerer også fint, jeg tar ofte og skjærer brødrester opp i passe biter og tørker i stekovnen. Man kan også gi rå grønnsaker, det liker de fleste hunder og det gir god mosjon for tann og tannkjøtt. Dentastix er også et utmerket, lettvint alternativ.

 

Oppskrift på hjemmelagd levergodis:

 

Punkt 1: Ha en tålmodig familie, for dette lukter ikke godt for mennesker.

 

Jeg kjøper rå lever i frysedisken, som jeg koker. Deretter skjærer jeg leveren i passe biter som jeg så tørker i stekeovnen på omtrent 200 grader til leverbitene er passe tørre. Hvis de er gjennomtørkede har de god holdbarhet. Hvis de ikke er gjennomtørkede oppbevarer jeg dem i fryseren og tar ut en neve før trening eller tur.

 

Kraften som blir i gryten heller jeg på rene melkekartonger, så gir jeg litt på middagen. Hundene elsker det, men de kan bli litt løs i magen hvis de får mye.

 

Oppskrift på hjemmelagd kjeks:

 

Lurt når fryseren skal ryddes. Jeg tar det jeg har av kjøttvarer, for eksempel pølser eller skinkerester og kjører i hurtigmikser (evt kjøttkvern). Merk: kjøttet må være kokt. Bland i mel, gjerne kli/havregryn, egg og litt vann til en passe deig. Noen kjevler ut denne deigen og stikker fine former, men jeg klapper den flat i langpannen (på bakepapir), skjærer i passe biter og tørker i stekeovnen til det er tørt.

 

Jeg har også laget kjeks på kokt lever (malt i kjøttkvern) og oppbløtt knekkebrød (gamle rester fra matskapet), kjevlet ut på stekebrett og tørket i varmluftsovn i ca 1 time på 150 grader.

 

Hundene elsker det og det er en fin måte å bli kvitt rester på. Oppskriften ligger også på bloggen. Lag like gjerne stor porsjon mens du er gang. Det er mye arbeid og lukter grusomt, uansett om du lager stor eller liten porsjon.

 

Annen type sunn godis kan være fiskepudding, kjøttboller, kjøttrester, pølser, kokt skinke osv. Jeg pleier å skjære det meste opp i passe biter og tørke i stekovnen. Gir lenger holdbarhet og er ikke så grisete å håndtere. Til trening er det lurt å variere godbitene, også hundene går lei av samme type godteri! Det er alltid mer spennende å jobbe for noe nytt.

 

Jeg leter ofte i tilbudsdisken på dagligvaren, der jeg ofte finner kjøttmat med kort holdbarhet. Hundene har et avslappet forhold til datomerking, men maten må aldri være bedervet. Bedervet mat kan gjøre hundene svært syke!

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmelagd kjeks! Garantert fri for ukjente tilsetningsstoffer.

Som oppdretter har jeg rabattavtale med Royal Canin. Les mer om fôret på royalcanin.no.

Kokt lever, skåret opp i passe store biter og tørket i stekovn.

Dentastix! Fås i flere størrelser, etter hvor stor hunden er.

Copyright © 2012 . All Rights Reserved