Disse sidene inneholder råd og tips om hundehold generelt. Det er ingen fasit eller eneste mulige måte å gjøre ting på.

 

Bildet til venstre viser hvordan Tula ser ut når jeg gjør klart til stell av poter.

 

Det viktigste er å kjenne sin hund! Kjenner man hunden sin godt, er det mye enklere å finne ut om hunden trenger ekstra stell eller pleie og om det er nødvendig å oppsøke veterinær.

 

Jeg bruker mye tid på å gå gjennom hundens kropp, kjenne på muskler og ledd, pels, kjenne etter kuler, kontrollere om hunden lukter slik den skal, sjekke ørene. Man bør også følge med på huden på magen, i lysken og under armhulene. Det kan forekomme eksem eller utslett som følge av varme, fukt eller allergier. Man bør også følge med om hunden klør seg uvanlig mye eller på uvanlige steder. Også kjønnsorganer og endetarmen må følges med, om urinen lukter annerledes, har den annen farge? Om avføringen ser grei ut, vanlig lukt/farge/konsistens. Små, forbigående endringer trenger ikke bety annet enn at hunden har spist noe annet enn den pleier.

 

Spesielt viktig er det å følge nøye med hundens munnhule/tenner og poter. Hunden går “barbent” hele året og på alle mulig slags underlag og kan skade enten tredeputer eller mellom tredeputene. Håret mellom tredeputene bør holdes kortklippet og klørne må klippes med jevne mellomrom, alt etter hundes ganglag og underlag den vanligvis går på. Sand, småstein eller snø mellom eller under potene er svært ubehagelig for hunden og kan sammenlignes med når vi får stein i skoene.

 

Leia har flere skadde tenner, hvorav en er brukket helt nede ved tannkjøttet. Hun har i dag ingen plager og det er foreløpig ikke nødvendig å operer tannresten ut, men det er selvsagt viktig at jeg følger med eventuelle endringer. Det kan for eksempel være dersom jeg plutselig ikke får lov å gå i munnen hennes, ånden blir annerledes eller hun viser tegn til smerte når jeg tar på tannresten eller omkringliggende tannkjøtt.

 

Regelmessig tannpuss er også lurt, selv om ikke hundene synes det er spesielt behagelig. Velg en tannbørste med myk bust og tannkrem beregnet på hunder. Det forebygger tannsten og hjelper til med å holde tannkjøttet rent og ordentlig. Noen hunder er disponert for tannsten og det kan bli nødvendig å skrape det bort hvis ikke tørrfôr og tyggeben hjelper. Tannsten kan føre til tannråte, dessuten lukter det vondt.

 

Det er også svært viktig å holde øye med hundens almenntilstand. Endringer i adferd kan være en indikasjon på at ikke alt er helt i orden. Har man mistanke om at ikke alt er som det skal være, er det lurt å starte med enn gjennomgang av hunden selv. Sjekke lymfer, tenner, poter. Kort sagt, gå gjennom hele hunden med hendene og observer om hunden gir signaler på vondter.

 

Dette bildet viser Mirra, som trøster Tula mens jeg klipper. Det Mirra har glemt i øyeblikket, er at hun liker heller ikke å få stelt potene!

 

 

Som hundeeier er det også lover og regler å forholde seg til. I Norge har vi en egen hundelov som det er lurt å sette seg inn i. Loven finner du her: Hundeloven.

 

I tillegg har kommunen utarbeidet egne forskrifter. Jeg anbefaler alle å sette seg inn i hvilke forskrifter som gjelder i din bokommune.

Leias brukne tann.

Alt for mye hår under potene.

Snøklumper under potene er veldig ubehagelig å gå med.

 

Tula får tannpuss.

Copyright © 2012 . All Rights Reserved